Det kræver ikke mange år at uddanne sig til en ny profession, og du vil få en chance for at lære nyt og udvikle dig på en måde, du måske aldrig har gjort før.

Både på VUC og UCN vil du møde mange andre, der også ønsker at tage springet og skifte spor i livet. Vi har sociale og rummelige studiemiljøer tæt på dig i hele Nordjylland. Så uanset hvor du kommer fra, vil du føle dig velkommen og støttet under dit uddannelsesforløb.

”Jeg startede på HF, fordi jeg havde en drøm om at blive sygeplejerske.”

Louise er uddannet bogholder og mor til to, men hun følte ikke, at hun var landet det rigtige sted. Da hendes børn var blevet ældre, startede hun på HF for at kunne leve op til adgangskravene på hendes drømmeuddannelse. Efterfølgende læste hun til sygeplejerske på UCN og er nu færdiguddannet og i job.

”I en ret sen alder besluttede jeg mig for at sadle om.”

Efter 20 år som tagdækker, besluttede Kaare, at han ville starte på en frisk. Han startede på HF, så han efterfølgende kunne læse til pædagog på UCN. Det er en beslutning, som har åbnet hans muligheder og gjort ham til et gladere menneske.

”Det var en sejr for mig at komme igennem en uddannelse.”

Catja har haft en hård skolegang og vidste ikke, hvad hun ville bagefter. Det var frustrerende for hende at føle, at hun sad fast. Derfor tog hun en HF-eksamen, som blev hendes indgangsbillet til læreruddannelsen på UCN.

”Da jeg startede på HF, havde jeg tre blebørn. Det var hårdt at komme i skole.”

Nio stod i en udfordrende livssituation, da han valgte at starte på HF. Med hjælp fra klassekammerater og studievejleder klarede han uddannelsen. Nu læser han til pædagog på UCN og glæder sig til at blive færdiguddannet.

”Min tid på HF var fantastisk.”

Ulyana er glad for, at hun har taget en HF. Uddannelsen har åbnet døren for, at hun nu læser til sygeplejerske på UCN i Thisted. I fremtiden drømmer hun om at yde omsorg til dem, som er svage i samfundet.

FAQ

 

Hvad er hf for en uddannelse?

"Hf" står for Højere Forberedelseseksamen og er en gymnasial uddannelse, der giver dig adgang til videregående uddannelser. 

Hf er målrettet erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser, men med et overbygningsforløb kan du også læse videre på universitetet med en hf-eksamen.

Du kan læse Hf som enkeltfag, et 2-årigt forløb og online. Den hurtigste vej videre til en professionsbachelor er vores 1-årige hf-fagpakker. Her tager du lige præcis de fag, du skal bruge, for at søge ind på fx UCN. 

Hvad er adgangskravet for at komme på hf?

Adgangskrav for at søge inde på den 2-årige hf

Du skal:

Adgangskrav for hf-enkeltfag

Du kan læse hf-enkeltfag, uanset hvem du er, eller hvor du er henne i livet.  Du kan dog tidligst blive optaget på enkeltfag et år efter, at du har afsluttet folkeskolens 9. eller 10. klasses eksamen. For at blive optaget på udvalgte enkeltfag, skal du normalt have haft faget på det nærmeste underliggende niveau.

Hvor lang tid tager hf på VUC?

Længden på en hf-eksamen er forskellige og afhænger af, hvordan du vælger at tage din hf.

Du kan læse Hf som enkeltfag, som et 2-årigt forløb eller som online. Den hurtigste vej videre til en professionsbachelor er vores 1-årige hf-fagpakker. Her tager du kun de hf-enkeltfag, du skal bruge, for at kunne søge ind på fx UCN. 

1-årige hf-fagpakker
Med en hf-fagpakke kan du på kun ét år kvalificere dig til at søge ind på dit drømmestudie via kvote 2 uden en hel gymnasial uddannelse. Forløbet tager ét år - eller længere, hvis det passer bedre for dig.
Det er en meget fleksibel uddannelse, hvor du selv sætter tempoet. 

2-årigt hf
Den 2-årige hf er tilrettelagt over to hele skoleår. Her går du i en fast klasse og kan vælge imellem forskellige hf-linjer.

Den 2-årige hf er en almen gymnasial uddannelse, der giver direkte adgang til mellemlange uddannelser. Hvis du vil på Universitetet, kan du supplere din hf-eksamen med 2-3 ekstra fag, og på blot fem måneder få adgang til lange videregående uddannelser. 

3-årig hf
Du kan også tage en hf-eksamen tilrettelagt over 3 år. Den er for dig, der fx har ordblindhed eller en diagnose der gør, at du har brug for ekstra tid og hjælp til at tage en hf. Det er samme kvalitet og faglige niveau - bare tilrettelagt med mere tid til faglig fordybelse og støtte.

hf-enkeltfag
Sammensæt din hf efter dine ønsker og behov. Med hf-enkeltfag får du fuld fleksibilitet og kan designe din uddannelse, så den passer til din hverdag og dine fremtidsdrømme.

Hvis du sigter mod optagelse på en bestemt uddannelse med specifikke adgangskrav, kan hf-enkeltfag også være en mulighed for dig. Et enkeltfagshold varer typisk ét år, men det afhænger bl.a. af, om du læser online eller via fysisk fremmøde på skolen.

Her sammensætter du nemlig selv din uddannelse; du kan vælge at dygtiggøre dig i ét eller flere fag, men du kan også sammensætte din uddannelse, så du får en fuld hf-eksamen. 

 

Læs mere om hf på HF&VUC NORD her

Læs mere om hf på Thy-Mors HF&VUC her

Hvornår kan jeg starte?

Både på VUC og på UCN er de store optagelsestidspunkter januar/februar og august/september. 

Vælger du at læse online gælder andre tidspunkter. På VUC's online hf-uddannelser er der nemlig løbende optag. Det betyder, at du kan starte, når du vil - hele året rundt. 

Læs mere om Hf Online på HF&VUC NORD her
Læs om fjernundervisning på hf på Thy-Mors HF&VUC her

Hvad er en professionsbachelor?

Når du tager en professionsbacheloruddannelse, uddanner du dig til den virkelige verden, og du er klar til job, når du er færdig.

Det tager mellem 3-4,5 år at gennemføre en professionsbachelor. 

En professionsbachelor er en mellemlang videregående uddannelse, som kombinerer teoretisk undervisning med praktik.

En professionsbachelor er typisk rettet mod en bestemt profession for eksempel lærer, sygeplejerske, jordemoder og lignende.

Med en professionsbachelor kan du desuden læse videre på en overbygning, f.eks en kandidatuddannelse. Dimittender fra professionshøjskoler bliver både ansat i offentlige og private stillinger.

Hvor ligger skolerne?

Både VUC og UCN har afdelinger i hele Nordjylland - også tæt på dig. 

Du kan gå på VUC i følgende byer:

Thisted, Nykøbing Mors, Aalborg, Aabybro, Brønderslev, Hjørring, Frederikshavn, Hobro, Aars

Læs mere om VUC i Thy og på Mors her

Læs mere og VUC i resten af Nordjylland her

 

Du kan studere på UCN i følgende byer:

Aalborg, Hjørring og Thisted

Læs mere og UCNs afdelinger på deres hjemmeside

Hvor meget SU får jeg?

Du kan søge SU både mens du læser på VUC og på UCN. Hvor meget du får i SU afhænger af din livssituation. Du kan læse mere om SU-takterne her eller kontakte studievejledningen på VUC eller UCN.

Er jeg garanteret en plads på UCN, hvis jeg læser på VUC?

Hverken VUC eller UCN kan garantere dig en studieplads, da UCN's uddannelser alle har officielle krav, du skal opfylde, for at få plads. Men med en hf har du formelt set en adgangsgivende uddannelse.

Alle UCNs uddannelser har specifikke optagelseskrav, som du kan læse mere om på deres hjemmeside.

Kontakt studievejledningen på UCN her

Kan jeg genopfriske min folkeskoleeksamen inden hf?

Hvis det er længe siden, du har færdiggjort folkeskolens afgangseksamen - eller hvis du mangler nogle fag for at gennemføre - kan du med fordel læse nogle fag op på 9./10. klasses niveau før eller mens, du læser hf på VUC. 

9./10. klasse for voksne hedder "Almen voksenuddannelse" (AVU). Du kan vælge at tage fagene med fysisk fremmøde eller online. 

Du kan læse AVU hos både HF&VUC NORD og Thy-Mors Hf&VUC. Vi står klar til at hjælpe dig med at finde det rigtige uddannelsesforløb for dig. 


Læs mere om AVU på HF&VUC NORD her
Læs mere om AVU på Thy-Mors hf&vuc

}

Læs mere om dit lokale VUC og UCN

Sådan kommer du i gang

Kontakt studievejledningen på VUC eller UCN og hør mere om uddannelserne og dine muligheder

Book vejledning på HF&VUC NORD

Book studievejleder hos
HF&VUC NORD

 

Book vejledning på Thy-Mors HF&VUC

Book studievejleder hos
Thy-Mors HF&VUC
 

 

Book vejledning på UCN

Book studievejleder
hos UCN