Både på VUC og UCN vil du møde mange andre, der også ønsker at tage springet og skifte spor i livet. Vi har sociale og rummelige studiemiljøer tæt på dig i hele Nordjylland. Så uanset hvor du kommer fra, vil du føle dig velkommen og støttet under dit uddannelsesforløb.
FAQ
"Hf" står for Højere Forberedelseseksamen og er en gymnasial uddannelse, der giver dig adgang til videregående uddannelser.
Hf er målrettet erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser, men med et overbygningsforløb kan du også læse videre på universitetet med en hf-eksamen.
Du kan læse Hf som enkeltfag, et 2-årigt forløb og online. Den hurtigste vej videre til en professionsbachelor er vores 1-årige hf-fagpakker. Her tager du lige præcis de fag, du skal bruge, for at søge ind på fx UCN.
Adgangskrav for at søge inde på den 2-årige hf
Du skal:
- være vurderet uddannelsesparat med mindst 4,0 i gennemsnit af de afsluttende standpunktskarakterer i 9. klasse
- bestå folkeskolens afgangseksamen
- få mindst 4,0 i gennemsnit i de lovbundne prøver ved folkeskolens afgangseksamen
- have modtaget prøveforberedende undervisning i 2. fremmedsprog i 5.-9. klasse eller undervisning, der står mål hermed
- senest 1. marts sende din ansøgning og studievalgsportfolien via www.optagelse.dk
Adgangskrav for hf-enkeltfag
Du kan læse hf-enkeltfag, uanset hvem du er, eller hvor du er henne i livet. Du kan dog tidligst blive optaget på enkeltfag et år efter, at du har afsluttet folkeskolens 9. eller 10. klasses eksamen. For at blive optaget på udvalgte enkeltfag, skal du normalt have haft faget på det nærmeste underliggende niveau.
Længden på en hf-eksamen er forskellige og afhænger af, hvordan du vælger at tage din hf.
Du kan læse Hf som enkeltfag, som et 2-årigt forløb eller som online. Den hurtigste vej videre til en professionsbachelor er vores 1-årige hf-fagpakker. Her tager du kun de hf-enkeltfag, du skal bruge, for at kunne søge ind på fx UCN.
1-årige hf-fagpakker
Med en hf-fagpakke kan du på kun ét år kvalificere dig til at søge ind på dit drømmestudie via kvote 2 uden en hel gymnasial uddannelse. Forløbet tager ét år - eller længere, hvis det passer bedre for dig.
Det er en meget fleksibel uddannelse, hvor du selv sætter tempoet.
2-årigt hf
Den 2-årige hf er tilrettelagt over to hele skoleår. Her går du i en fast klasse og kan vælge imellem forskellige hf-linjer.
Den 2-årige hf er en almen gymnasial uddannelse, der giver direkte adgang til mellemlange uddannelser. Hvis du vil på Universitetet, kan du supplere din hf-eksamen med 2-3 ekstra fag, og på blot fem måneder få adgang til lange videregående uddannelser.
3-årig hf
Du kan også tage en hf-eksamen tilrettelagt over 3 år. Den er for dig, der fx har ordblindhed eller en diagnose der gør, at du har brug for ekstra tid og hjælp til at tage en hf. Det er samme kvalitet og faglige niveau - bare tilrettelagt med mere tid til faglig fordybelse og støtte.
hf-enkeltfag
Sammensæt din hf efter dine ønsker og behov. Med hf-enkeltfag får du fuld fleksibilitet og kan designe din uddannelse, så den passer til din hverdag og dine fremtidsdrømme.
Hvis du sigter mod optagelse på en bestemt uddannelse med specifikke adgangskrav, kan hf-enkeltfag også være en mulighed for dig. Et enkeltfagshold varer typisk ét år, men det afhænger bl.a. af, om du læser online eller via fysisk fremmøde på skolen.
Her sammensætter du nemlig selv din uddannelse; du kan vælge at dygtiggøre dig i ét eller flere fag, men du kan også sammensætte din uddannelse, så du får en fuld hf-eksamen.
Både på VUC og på UCN er de store optagelsestidspunkter januar/februar og august/september.
Vælger du at læse online gælder andre tidspunkter. På VUC's online hf-uddannelser er der nemlig løbende optag. Det betyder, at du kan starte, når du vil - hele året rundt.
Læs mere om Hf Online på HF&VUC NORD her
Læs om fjernundervisning på hf på Thy-Mors HF&VUC her
Når du tager en professionsbacheloruddannelse, uddanner du dig til den virkelige verden, og du er klar til job, når du er færdig.
Det tager mellem 3-4,5 år at gennemføre en professionsbachelor.
En professionsbachelor er en mellemlang videregående uddannelse, som kombinerer teoretisk undervisning med praktik.
En professionsbachelor er typisk rettet mod en bestemt profession for eksempel lærer, sygeplejerske, jordemoder og lignende.
Med en professionsbachelor kan du desuden læse videre på en overbygning, f.eks en kandidatuddannelse. Dimittender fra professionshøjskoler bliver både ansat i offentlige og private stillinger.
Både VUC og UCN har afdelinger i hele Nordjylland - også tæt på dig.
Du kan gå på VUC i følgende byer:
Thisted, Nykøbing Mors, Aalborg, Aabybro, Brønderslev, Hjørring, Frederikshavn, Hobro, Aars
Læs mere om VUC i Thy og på Mors her
Læs mere og VUC i resten af Nordjylland her
Du kan studere på UCN i følgende byer:
Aalborg, Hjørring og Thisted
Du kan søge SU både mens du læser på VUC og på UCN. Hvor meget du får i SU afhænger af din livssituation. Du kan læse mere om SU-takterne her eller kontakte studievejledningen på VUC eller UCN.
Hverken VUC eller UCN kan garantere dig en studieplads, da UCN's uddannelser alle har officielle krav, du skal opfylde, for at få plads. Men med en hf har du formelt set en adgangsgivende uddannelse.
Alle UCNs uddannelser har specifikke optagelseskrav, som du kan læse mere om på deres hjemmeside.
Kontakt studievejledningen på UCN her
Hvis det er længe siden, du har færdiggjort folkeskolens afgangseksamen - eller hvis du mangler nogle fag for at gennemføre - kan du med fordel læse nogle fag op på 9./10. klasses niveau før eller mens, du læser hf på VUC.
9./10. klasse for voksne hedder "Almen voksenuddannelse" (AVU). Du kan vælge at tage fagene med fysisk fremmøde eller online.
Du kan læse AVU hos både HF&VUC NORD og Thy-Mors Hf&VUC. Vi står klar til at hjælpe dig med at finde det rigtige uddannelsesforløb for dig.
Læs mere om AVU på HF&VUC NORD her
Læs mere om AVU på Thy-Mors hf&vuc