Anden gang er lykkens gang
august 25 · 2020

Silje på 20 år har tidligere måttet droppe ud af gymnasiet, da det pga. af diagnoser var for svært for hende at gennemføre. I dag er hun student efter 3 år på HF&VUC NORD, og drømmer om at læse humaniora på Aarhus Universitet. Men først skal hun have et sabbatår. Silje skal forberede sig på at flytte hjemmefra, og hun overvejer derfor at tage på højskole for at udvikle sig personligt og få flyttet nogle grænser.

Vi har spurgt Silje om, hvordan hun synes, at VUC skiller sig ud som uddannelsesinstitution.

Hvordan bliver der taget hånd om dine diagnoser på VUC?

”Anderledes end jeg har prøvet før. Jeg har tidligere måttet droppe ud af det almene gymnasium efter 1,5 år, da der ikke var ressourcer til at tage de særlige hensyn, som jeg havde brug for. På VUC er det anderledes. Der bliver taget særlige hensyn, som har gjort det muligt for mig at gennemføre min uddannelse.”

Hvordan bliver der taget særligt hensyn?

"Jeg har været tilknyttet en SPS-vejleder (SocialPædagogisk Støtte), som jeg har kunnet komme til med mine problemer. Det har været en stor støtte. Faktisk har jeg ikke faglige udfordringer, men de personlige udfordringer, som kommer med mine diagnoser, fylder meget, og jeg er meget selvkritisk. Det har Lotte, som min vejleder hedder, hjulpet mig med at tackle. Nogle gange har det været svært at være i et rum med mange andre mennesker, andre gange har det været udfordrende for mig at kommunikere med dem, jeg ikke kender så godt. Der har jeg kunnet tage fat i Lotte, og det har været en kæmpe støtte."

Hvordan har du udviklet dig, mens du har gået på VUC?"

"Jeg har udviklet mig positivt. Det har været muligt at tage det hele i mit eget tempo, og det har givet mig mulighed for at arbejde med mig selv. Jeg har stadig udfordringer, men jeg er blevet bedre til at håndtere dem. Jeg er blandt andet blevet meget bedre til at række hånden op og deltage i timerne. Jeg har også meget nemmere ved at snakke foran min klasse. Det samme gælder med gruppearbejde og eksamener, som jeg før så som en kæmpeudfordring. Dem er jeg også blevet bedre til."

Hvilken betydning har det for dig, at Aars er et mindre sted?

"Det har været nemmere for mig at overskue, da vi også alle kender hinanden ret godt – både lærere og kursister. Det skaber meget tryghed for mig, at jeg ikke skal forholde mig til en større mængde mennesker."

Hvad er det bedste ved VUC?

"Det bedste ved VUC er, at man kan tage tingene i sit eget tempo, og at der bliver taget så meget hensyn til den enkelte og eventuelle udfordringer. Det hele er meget nede på jorden, og det kan jeg rigtig godt lide. Her er meget forudsigeligt og et genkendeligt miljø. Jeg vil klart anbefale folk i samme situation som mig at overveje VUC."

På HF&VUC NORD ser vi ikke diagnoser som en hindring for at tage en uddannelse. Vi vil gøre hvad vi kan, for at sætte de optimale rammer for, at man kan gennemføre sin uddannelse uanset diagnose. Silje er et godt eksempel – og vi synes, hun er megasej!