COVID19 stopper ikke VUC-kursist
januar 5 · 2021

I en tid hvor det meste handler om COVID-19, længes man nærmest efter de gode succeshistorier. Og i øjeblikket kan de synes langt væk - men ikke på HF&VUC NORD. For der findes de i allerhøjeste grad. Succeshistorierne altså.

Corona har sat en stopper for meget og mange - men ikke for 28-årige Jeanett, der er kursist hos HF&VUC NORD. Og dog. Jeanett er nemlig født spastiker, hun har dårligt hjerte og nedsat lungefunktion. Det betyder, at hun er i risikogruppen. Bliver hun smittet med corona vil hun højest sandsynligt ende i respirator.

“Allerede i sommers begyndte jeg at tale med min underviser om muligheden for en online eksamen til jul. Præcis som vi gjorde det i foråret under den første bølge af Corona. Det er simpelthen ikke en mulighed for mig at møde fysisk op til eksamen, som verden ser ud lige nu. Heller ikke med sprit og god afstand,” siger hun og fortsætter:

“Normalt bliver vi anbefalet at holde en meters afstand til hinanden, men for kronisk syge er det faktisk to meter, der anbefales. Det står bare ikke skrevet i panden på mig, at jeg er kroniker, så det ved andre jo ikke. Derfor gik min underviser i gang med at undersøge mine muligheder for eksamen online. Og det lykkes heldigvis”.

I sidste uge var Jeanett så til sin sidste eksamen inden jul i historie. Men mere om det senere.

At være født spastiker burde ikke være en hindring for at tage en uddannelse. Alligevel har vejen til en god skolegang været noget snoet for Jeanett:

“Jeg tror, at folkeskolen havde svært ved at håndtere sådan en som mig. Så det nemmeste de kunne gøre var jo at flytte mig i en anden klasse end den, jeg var startet i. Det vil nok ikke være forkert at sige, at tilgangen dengang var, at jeg i hvert fald aldrig kunne blive til noget. Jeg blev simpelthen stemplet som dum.”

“Så mine forudsætninger var ikke ret gode. Jeg fik ikke hjælpemidler, og da jeg så her som voksen ville i gang med en uddannelse, så måtte jeg jo starte forfra. Om igen. Men denne gang med de rette hjælpemidler - fx en computer og med en handicaphjælper.”

Efter folkeskolen gik Jeanett tre år på højskole, og da det sluttede, vidste hun også, at det var på tide at komme videre i uddannelsessystemet. Derfor ringede hun til HF&VUC NORD og de seneste 4-5 år, har hun været i fuld gang med at tage en 9./10. klasse for voksne.  

“Når man ser ud som jeg gør og møder op i en klasse, så tænker folk: hvad fanden vil du her? Den fordom kan jeg godt lide at være med til at nedbryde. Så finder de ud af, at kroppen måske ikke fungerer så godt - men hovedet fejler ingenting. I starten tror de så også, at det er min hjælper, der tænker for mig”, siger hun med smil i stemmen:

“Det er interessant, at man kan ændre folks holdninger og fordomme til tingene.”

Som så mange andre, har Jeanetts hverdag set markant andeledes ud efter corona kom til Danmark. Fysisk fremmøde er ikke længere en mulighed for hende - og det ærgrer hende:

“Jeg kan bedst lide fremmøde undervisning. At møde op hver dag og at være en del af en klasse. Men når verdenen ser ud, som den gør, så er det helt afgørende for mig, at VUC kan hjælpe mig, som de gør. Jeg fik heldigvis lov til at tage min eksamen i historie online. Og der kan jeg kun rose VUC for forløbet”, siger hun og fortsætter.

“Der er fuldstændig styr på det - det kører bare efter bogen. Eksamen foregik på teams, hvor jeg mødtes med lærer og censor, for lige at tjekke det tekniske set-up. Derefter gik jeg i gang med forberedelsestiden. Inden da havde jeg en tilsynsfører fra HF&VUC NORD, som var hjemme hos mig og tjekke, at alt var i orden, og at der altså ikke sker snyd.”

Eksamen blev afholdt, og Jeanett tager i det nye år resten af hendes fag som SIM-undervisning. Til januar skal hun i gang med engelsk på D-niveau, og når hun er færdig på VUC, skal hun i gang med en STX. Hvad dén præcis skal bruges til, er endnu uvis.

Herfra er der dog inden tvivl om, at hvad end Jeanett sætter sig af mål, skal de nok blive indfriet.  

Og nå ja. Hun fik selvfølgelig 12 til eksamen.