Jan er synshandicappet - og har taget hf
august 21 · 2019

Kan man være blind og samtidig tage en hf? Ja, man kan!

Mød Jan på 24 år, der på trods af sit synshandicap har taget samfundsfag, engelsk og dansk som fjernundervisning på HF&VUC NORD. I alle tre fag fik han et flot resultat, og søger nu ind på kontoruddannelsen på Aalborg Handelsskole, hvor adgangskravet netop er de tre fag.  

Hvad er man egentlig afhængig af, når man er synshandicappet og samtidig vil tage en uddannelse?

”Jeg har været afhængig af at få støttetimer med en SPS-vejleder nogle gange om ugen via mail og telefonsamtaler. Min SPS-vejleder skulle fx også downloade opgaverne til mig, fordi jeg ikke kan bruge mus på computeren, og det skal man i fjernundervisningens platform. Opgaverne skulle også laves om således, at de var tilgængelige i et format til digital oplæsning”, siger Jan og fortsætter:

”Min SPS-vejleder har også lavet lydfiler med gloser til engelske tekster, og så har vi tit talt sammen om teksternes indhold, inden jeg gik i gang med at besvare opgaverne til dem. Vejlederen har også samarbejdet med lærerne om, hvordan de skulle give mig feedback, fordi jeg ikke kan læse almindelig feedback i fx kommentarbokse i et word-dokument. I samfundsfag og engelsk har lærerne indtalt feedback på lydfiler til mig hver uge, og i dansk har læreren skrevet feedback til mig i et særskilt dokument.”

Hvordan foregik eksamen for dig?

”Eksamen har været mulig, fordi jeg har fået dobbelt så lang forberedelsestid som folk uden handicaps har. Jeg havde også min SPS-vejleder med i forberedelseslokalet, hvor hun læste teksterne op for mig flere gange ligesom hun gentog spørgsmålet til teksterne flere gange. Hun slog ord op for mig i engelsk, stavede ord for mig til mine noter og fandt dokumenter på min computer til mig. Og så fik jeg lov til at bruge hovedtelefoner under eksaminationen for at høre mine noter, og fik lov til at gå til eksamen på særlige vilkår uden billed- og videomateriale.”

Har du nogle gode råd til andre synshandicappede, der gerne vil tage en uddannelse som dig?

”Hvis andre med synshandikap vil læse fjernundervisning, er det vigtigt, at de får tilknyttet en SPS-vejleder med mange timer ugentligt fra dag et. Man skal også vide, at det tager tid at læse og skrive så mange opgaver - men at det kan lade sig gøre! Jeg er glad for, at jeg har gjort det, og jeg er glad for mine gode karakterer, fordi jeg nu har mulighed for at søge ind på kontoruddannelsen.”