Stipendium til underviser på HF&VUC NORD skal gøre naturfag mere attraktivt
oktober 11 · 2021

Stipendium til underviser på HF&VUC NORD skal gøre naturfag mere attraktivt

Astrid Junker Andersen har modtaget et stipendium til en masteruddannelse i scienceundervisning, som er målrettet mod at gøre naturfag mere attraktivt for HF&VUC NORDs kursister.

 

På HF&VUC NORD er glæden stor. Deres naturvidenskabskoordinator og underviser i biologi, Astrid Junker Andersen, har nemlig modtaget et flot stipendium fra Novo Nordisk Fonden, der sender hende afsted mod masteruddannelsen i Scienceundervisning, som deltidsstuderende.

Astrid Junker Andersen skrev speciale ved Aarhus Universitet i 2008, hvor hun undersøgte, hvor meget drivhusgas der kom ud af jorden under forskellige forhold, for bedre at hjælpe landmanden med at vide, hvornår han skal smide sin gødning. Et emne som afspejler Astrids passion for biologi, og som angiver et godt argument for, at hun var én af de 10 modtagere af Novo Nordisk Fondens stipendium.

En Master i Scienceundervisning styrker det daglige arbejde

Som naturvidenskabskoordinator er det Astrids opgave at bidrage til, at naturfagene gøres ekstra bemærkelsesværdige, for at fange kursisternes interesse. Da hun deltog ved nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer blev hun gjort opmærksom på, at en Master i Scienceundervisning kunne styrke hendes daglige arbejde med nye undervisningsmetoder, men en tilmelding til uddannelsen var ikke så ligetil:

- Da jeg undersøgte rammerne for uddannelsen fandt jeg ud af, at den kræver en deltagerbetaling på 90.000. Dertil er der jo løn som automatisk frafalder ved, at jeg bliver deltidsstuderende, så jeg tænkte først, at det var en umulig opgave at komme afsted, siger Astrid Junker Andersen og uddyber:

- Så blev jeg gjort opmærksom fra en anden kollega, at man kunne søge et stipendium hos Novo Nordisk Fonden, der betalte for uddannelsen og 80% af den løn, man går glip af i de tre år det tager at uddanne sig. Så kastede jeg mig bare ud i det, fik sendt en ansøgning, samt CV, anbefalinger og godkendelse fra ledelsen, og så blev jeg udvalgt til at modtage stipendiet, sammen med ni andre.

Astrid ved katetret på HF&VUC NORD. Foto: Bjarne Hyldgaard

- Jeg tror på, at det kan hjælpe med at fremme interessen for naturfag hos mine elever

Astrid har undervist i 10 år, og hun elsker at videreformidle elementerne inden for biologiens verden til sine elever. Med en masteruddannelse i scienceundervisning er der god grobund for, at hun nu kan fange flere naturfagsinteresserede elever:

- Det er jo en dygtiggørelse inden for feltet, og når det gælder undervisning, kan man altid forbedre sig. Jeg får et endnu stærkere fagligt fundament gennem denne uddannelse, og jeg glæder mig til at bruge- og dele de forskellige undervisningsmetoder, jeg lærer, med de andre naturfagsundervisere.

Astrid Junker Andersen underviser kursisterne i blodtryksmåling. Foto: Bjarne Hyldgaard.

Astrid startede på masteruddannelsen i scienceundervisning d. 16/8 2021, og hun har glædet sig til at komme i gang med ‘nørderiet,’ som hun selv formulerer det. Det er dog det lange løb, og hendes fremtidige undervisning, der er i fokus, når hun tager disse tre år delvist ud af kalenderen for at følge uddannelsen:

- Jeg vil så gerne fortælle om det, jeg brænder for, og det vil jeg helst gøre i øjenhøjde, således at så mange som muligt kan forstå det. Jeg tror på, at det kan hjælpe med at fremme interessen for naturfag hos mine kursister, og HF&VUC NORD har jo en bred skare som jeg gerne vil have med ombord.

- Lige nu eksperimenterer vi med at arbejde ud fra det, kursisterne allerede ved, frem for at trække noget fagligt ned over hovedet på dem. Derved får kursisterne hænderne helt ned i arbejdet, og kan bedre relatere sig til emner som eksempelvis plastikforurening. Det kan være en udfordring som underviser, fordi man slipper kontrollen, men hvis udbyttet er, at eleverne synes det er sjovere, så er det, det hele værd, fortæller Astrid Junker Andersen.

Kursisterne lærer mere om verden

Spørger man rektor for HF&VUC NORD, Lene Yding, er dette stipendium en fantastisk mulighed for at kunne videreudvikle naturfagsundervisningen, så kursisternes interesse og forståelse for fagenes betydning vækkes:

- Mange tvivler på, om naturfag er noget for dem, fordi man generelt synes, at det lyder svært. En master i scienceundervisning giver Astrid mulighed for at videreformidle faget på nye måder, og samtidig kan hun også inspirere vores andre naturfagsundervisere, siger Lene Yding og uddyber:

- På VUC har vi nogle rigtig dygtige undervisere, som virkelig engagerer sig i kursisterne, og dermed fanger deres interesse i undervisningen. Kursisterne opdager, at naturfag handler om meget mere end blot kemiske formler. Det giver dem også en viden og forståelse af bredere og mere aktuelle emner, eksempelvis klima, miljø, sundhed og fødevareproduktion.

Lene Yding, rektor på HF&VUC NORD. Foto: Bjarne Hyldgaard.